Bijtkleuters en pestpeuters: omgaan met stress bij het jonge kind

Cursusduur: 1 dag
Niveau: Minimaal MBO-niveau
Docenten: Ingrid de Jong | Marjon Kuipers
Deelnameprijs : 395,00
Incompany aanvraag
Stress is volop aanwezig in onze maatschappij. Kinderen ervaren steeds jonger al een stressbelasting. Dit uit zich altijd in gedrag, denk bijvoorbeeld aan boze kinderen, bijtkleuters en pestpeuters. Uit onderzoeken blijkt hoe de jongste kinderen omgaan met stress bepalend is voor hoe zij in hun latere leven in staat zijn hun emoties en stressbelasting te hanteren. Het is dus zaak hier al vroeg op te interveniëren en stresshantering te stimuleren.

Naast het feit dat kinderen stress ervaren, ervaren ook hun ouders, begeleiders en leerkrachten stress. In de dagelijkse interactie beïnvloeden we elkaar hierin ongemerkt ook. Stress is besmettelijk. Het zorgt dat we niet meer goed kunnen nadenken. En nog belangrijker: iedere seconde stress ondermijnt het immuunsysteem.

Wil jij weten hoe je emoties, stress en stressgedrag bij het jonge kind maar ook bij jezelf leert herkennen en managen? Dan is deze masterclass precies wat je nodig hebt.

Programma

09.00 uur - 09.30 uur Inloop met koffie en thee
09.30 uur - 11.00 uur Wat zijn emoties. Wat is stress, hoe werken de stressresponse systemen. Wat is de invloed hiervan op de werking van je brein. Kennis overdracht over de werking van het brein. Invloed van stress op je gedrag. Welke invloed hebben de hormonen en neurotransmitters op je welzijn.
11.00 uur - 11.15 uur Pauze
11.15 uur - 12.30 uurHoe herken je stressgedrag en wat is het effect op je overlevingsmechanisme.In werkvorm samen ontdekken hoe het bij jou specifiek werkt en wat helpt om stress te
managen.
12.30 uur - 13.30 uurLunch
13.30 uur - 14.45 uur Interventies en gezamenlijke oefeningen. Gebruik jezelf als stress reducerend instrument door middel van je verbale en non verbale communicatie.
Hoe leg je aan de jongste kinderen uit wat er gebeurt als ze overprikkeld zijn. Werken met de metafoor van Aap, Fant en Krook
14.45 uur - 15.00 uur 
15.00 uur - 16.15 uur Interventies en gezamenlijke oefeningen
16.15 uur - 16.30 uur Afronding en evaluatie
16.30 uur Afsluiting

Doelgroep

Leiders en medewerkers van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen of leerkrachten in het primair onderwijs, maar ook jeugdhulpverleners die werken met jonge kinderen.

Leerdoelen

Aan het eind van deze masterclass hebben deelnemers:

  • Inzicht in wat stress is en hoe het brein werkt
  • Kennis van stressresponse mechanismen
  • Interventies en tools bij het omgaan met stress bij jonge kinderen (direct toepasbaar in de praktijk)

Accreditatie

Accreditatie is goedgekeurd bij SKJ voor 6.00 punten onder vermelding van ID nummer SKJ208410

Voorwaarden

Op dit aanbod zijn de algemene voorwaarden van Logavak Opleidingsgroep BV van toepassing.